marți, 22 mai 2018

Guşă: Nu se poate redefini un parteneriat strategic pe baza unor interese personale


"În afară de termeni juridici care au fost discutaţi şi argumentaţi de către persoane competente, noi avem numai necaz, noi românii. După cum mai tot spuneam, avem un om care nu mai este stăpân pe acţiunile lui şi s-a dovedit de atâtea ori că are excese de mitomanie gravă, respectiv Liviu Dragnea şi avem o doamnă despre care se fac glume la liceu. Fiica mea este la liceu şi bancurile preferate de ei acolo sunt legate de Viorica Vasilica. Nu putem să ne permitem asta, totuşi. Ce stăm să chestionăm? Stăm să chestionăm dacă metodele legale, şi sunt legale, sunt potrivite sau nu pentru a bloca un asemenea demers al acestor oameni. Sigur, în spatele lor stă şi partidul, suprastructura lui care astăzi nu mai este PSD, ci PSDragnea. Aşa ceva nu este permis şi aproape mi s-a făcut ruşine de cariera Alinei Mungiu când am văzut că în ultima vreme a devenit avocatul unor oameni, cu o sigură motivaţie, că i se pare ei că ar fi mai bine cu Israelul. Pentru că asta stă în spatele acţiunii ei. Cu Israelul nu poate să fie rău, doar că noi nu avem un partenrieat strategic cu Israelul. Şi o condiţie de bază în diplomaţia internaţională, dacă vrei să mai stai la masă, este ca atunci când faci anumiţi paşi strategicii din punct de vedere internaţional să ţi-i agrementezi cu partenerii, partenerii noştri de tip euro-atlantic", a explicat Cozmin Guşă.
Consultantul politic a mai precizat că în Statele Unite, partener cu care nu am avut o discuţie despre cum să abordăm noi această problematică a Israelului, se discută clar despre ce au câştigat cetăţenii americani din mutarea ambasadei.
"Din păcate, la alegerile parlamentare din România s-a greşit foarte mult, partidele politice au greşit, PSDragnea a minţit foarte mult, şi uite unde ne-au adus pentru că cei care cunosc economie sunt cu totul îngroziţi, nu numai de soartă celor peste 1 miliard de euro care sunt banii cetăţenilor, ci şi despre unde va merge economia. Se câştigă timp cu fel de fel de aberaţii macroeconomice care ne vor duce în şant. Atunci se pune problema vieţii noastre aici în ţara asta, a proprietăţilor, a costurilor din bănci. Vom intra tot într-o zodie a incompetenţie, acolo de la cap se împute peştele, cu siguranţă", a completat acesta.
"Pun o întrebare: dacă astăzi când vorbim există dovezi clare că interesele personale ale lui Dragnea şi ale altora, apropo de relaţia cu Israelul, au stat la baza acestor decizii politice de mutare a ambasadei? Cine să cerceteze asta? Bineînţeles că procurorii trebuie să cerceteze. Toate lumea trebuie să afle dacă interesele personale au stat la baza deciziei. În SUA se discută clar despre ce a câştigat Administraţia Trump din acest deal cu Netanyahu. La posturile de televiziune se discută concret ce a câştigat în plan material SUA şi Administraţia Tump din mutarea ambasadei. Sunt foarte multe lucruri câştigate şi asta merg, desigur, în beneficiul americanului de rând", a mai afirmat consultantul politic.
Conform acestuia, sigur este o chestie de procurori. "Ştiţi bine părerile mele privind impotenţa PNL-ului, dar Ludovic Orban a găsit omul un glonţ de argint ca să blocheze acest marş triumfal. Următoarea întrebare pe care ne-o punem este de ce le este aşa frică tutoror de la Dragnea în jos? Vă spune eu de ce le este frică. Pe lângă acuzele care pot să fie sau nu instrumentate rapid, există pericolului ieşirii din calendarul pe care şi l-au propus legat de amnistie, graţiere, legile justiţiei, o bulversare guvernamentală îi întoarce pe dos în acest moment şi nu au posibilitatea să argumenteze pentru că această forţare a relaţiei cu Israelul are în spate interese personale. Dragnea şi Dăncilă au fost umiliţi acolo, nu au apărut în presă la celebra lor vizită, evenimentul de judo la care am participat întâmplător tot în acele zile sau primierea preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo au fost mediatizate de presa israeliană. Acolo este clar că şi Netanyahu a dorit să ascundă această vizită de presa israeliană, ştiind că la bază stau nişte înţelegeri personale, este o prezumţie clară pe care o putem avea şi o concluzie clară a acestor lucruri", a completat Cozmin Guşă.
Consultantul politic a mai spus că statul român, astăzi, este defectat, într-un fel, dar nu neapărat defectat înspre mai rău. "Vreau să vă aduc aminte decizia CCR din 16 martie 2016 care a demontat binomul SRI-DNA. A fost practic o ieşire din securism. Acei securişti care aveau acele apucături nu le-au mai executat din fruntea statului român şi s-au privatizat. Au început să le execute în beneficiul unora ca Dragnea care deţine majoritatea politică. Este un lucru foarte complex. Cum a fost Curtea Constituţională a României atât de curajoasă să dea acea decizie când ştim foarte bine că CCR a fost îngenuncheată de multe ori. Deci, statul român este astăzi defectat şi asistăm la un soi de lipsă de autoritate care doar în ultimele săptămâni a revenit într-o formulă mai bună prin noua ofensivă a lui Klaus Iohannis, care a stat mult prea mult timp pasiv în faţa acestor încălcări flagrante ale de demersului politic. Totuşi, dacă Dragnea este inconştient şi pune un asemenea om ca Viorica Vasilica să conducă Guvernul, preşedintele României, urmărind aceste interese şi având informaţii mai complexe, ar fi trebuit să blocheze acest tobogan pe care suntem pentru că doamna nu ratează un eveniment la care să nu se face de râs. Este extrem de periculos pentru că dacă ştim noi, ştiu şi toţi cei exterior. Nimeni nu trebuie să se supere şi nimeni nu e antisemit aici. Nu se poate redefini un parteneriat strategic chiar şi cu Israelul pe baza unor interese personale clare şi fără niciun beneficiu pentru statul român pentru că oamenii ăştia administrează bugetul nostru, averea noastră, relaţiile noastre internaţionale. Isteria asta cu antisemitismul este o aberaţie. Nu este ok. Părerea mea este că plângerea penală este un demers util societăţii româneşti, isteria lor şi spaima lor ascund în spate altceva, pentru că dacă nu ar fi vinovaţi nu ar avea de ce să se isterizeze aşa", a mai explicat Cozmin Guşă.



                                                                                                                                                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu